Ίδρυση “SME’s Diplomacy Greece”

Με δεδομένο ό,τι η υιοθέτηση τακτικών διπλωματίας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ούτε υπάρχει σαφής πολιτική για την εφαρμογή της, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Δάφνης Γρηγοριάδη, Οικονομικής Αναλύτριας, η καμπάνια SME’s Diplomacy Greece η οποία έχει σκοπό την ενημέρωση του πληθυσμού για την επιχειρηματική διπλωματία και την παρακίνηση των επιχειρήσεων – ειδικά των μικρομεσαίων- να υιοθετήσουν τακτικές διπλωματίας, ώστε να είναι ανταγωνιστικότερες, να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να πραγματοποιήσουν άνοιγμα σε νέες αγορές.

“Πρέπει να δούμε την διπλωματία ως ένα εργαλείο ενδυνάμωσης των ΜμΕ διότι η εξωστρέφεια αρχίζει εκ των έσω” δήλωσε.

Η εφαρμογή διπλωματικών πρακτικών από μια επιχείρηση συμβάλει στη αποτελεσματικότερη λειτουργία της και κατ’ επέκταση βελτιώνει την οικονομική της απόδοση. Η διπλωματία μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως εργαλείο για την εφαρμογή της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, βοηθώντας να οριστούν οι ενέργειες των επιχειρήσεων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων.

Η διεθνής συμφωνία του 2015 για ένα σύνολο στόχων SDG’s ήταν ένα σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα, η εφαρμογή της όμως εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Διότι η υιοθέτηση των στόχων δεν συνοδεύτηκε από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τρόπο διαπραγμάτευσης των συγκεκριμένων εφαρμογών ή τον τρόπο υλοποίησής τους.

Σκοπός είναι μέσω της διπλωματίας να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η επιχειρηματική διπλωματία προσπαθεί να επηρεάσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, να προβλέψει πιθανές συγκρούσεις και να χρησιμοποιήσει διαφορετικά κανάλια για να διατηρηθεί η φήμη και η εικόνα της εταιρείας, ώστε να δημιουργήσει μακροπρόθεσμες οικονομικές συνεργασίες.